Lokala skillnader syns i SESAR
2017-03-03Öron-, näs- och halsmottagningen på Hallands sjukhus i Kungsbacka började rapportera i SESAR 2015. Förra året var antalet registreringar uppe i cirka 270. Eva Ellegård, överläkare, anser att registret blir allt mer användbart i takt med att täckningsgraden ökar och fler rapporteringar görs.
– Önskedrömmen är så klart att rapporteringen skulle ske automatiskt, men fram till dess får vi försöka bli allt bättre på att registrera. För oss handlar det till exempel om att förbättra rapporteringen om samsjuklighet som i dag är för dålig för att vi som enhet ska ha någon nytta av den, säger hon.
Frågor diskuteras
Eva Ellegård har begärt ut viss statistik från registret och presenterat den för all personal. En fråga som har diskuterats är varför skillnaderna är så stora mellan Halmstad/Varberg och Kungsbacka när det gäller andelen patienter med uttalad sömnapné. Halmstad/Varberg har nästan dubbelt så stor andel som Kungsbacka. Det återspeglas även i medelvärdet för ODI, där Kungsbacka har cirka 20 och Varberg/Halmstad cirka 35 ODI.
– Finns det lokala skillnader i remitteringsmönster, olika trösklar för att acceptera remisser, metodskillnader i tolkning av kurvor eller olika prevalens i befolkningen? Det är sådana frågor vi har funderat på, säger hon.
Viss utdata har gjort henne glad. Hit hör frågan om väntetider.
– Vi har inte så långa väntetider i Halland jämfört med övriga riket och vi har också en ganska jämlik vård. Kvinnor har kortare väntetid än män i Halland, medan det är tvärtom på många andra platser i landet, säger Eva Ellegård.
Delaktighet är viktigt
Att SESAR är tillmötesgående när det gäller förslag på förändringar från användarna är något som Eva Ellegård uppskattar. Hon ger exempel på en fråga som hon tycker skulle kunna formuleras om; den nya uppföljningsfrågan om hur nöjd patienten är med sin behandling.
– Vi har förstått att patienten kan tolka in allt möjligt i begreppet behandling, bland annat bemötandet i vården. Kanske kan den frågan bli skarpare, säger Eva Ellegård. Hon har varit med och arbetat fram regionala medicinska riktlinjer för Västra Götalandsregionen och Halland och ser nu fram emot att lokala skillnader syns i SESAR
– Det blir ett värdefullt instrument för oss. Andra nationella kvalitetsregister inom ÖNH-vården, exempelvis Tonsillregistret, har visat hur viktig statistiken kan bli i den kliniska vardagen. Data från Tonsillregistret har till exempel bidragit till nya behandlingsriktlinjer vid operation, säger Eva Ellegård.
Text: Catharina Bergsten