Nationellt vårdprogram för behandling av sömnapné hos vuxna
Ett nationellt vårdprogram för behandling av sömnapné hos vuxna godkändes och publicerades 2021. Obstruktiv sömnapné hos vuxna är en folksjukdom som obehandlad kan leda till försämrad livskvalitet samt en ökad risk för kardiometabola sjukdomar. Både individ och samhälle drabbas också av en ökad olycksfallsrisk i trafiken och i arbetslivet. Idag utförs sömnapnéutredning och -behandling av vårdgivare inom olika medicinska specialiteter som till exempel lungmedicin, ÖNH-sjukvård, odontologi, neurofysiologi och neurologi. Denna spridning av verksamheten har historiska snarare än medicinska orsaker och har inte gynnat tillgänglighet eller jämlikhet i vården.
Vårdprogrammet beskriver hur bedömning och klassifikation av andningsstörningar under sömn samt patientrelaterade faktorer inverkar på behandlingsvalet. Dokumentet beskriver och värderar också behandlingsformer som för närvarande praktiseras i sömnapnévården i Sverige. Dessa omfattar icke-invasiv terapi med positivt luftvägstryck (PAP) och apnébettskena (ABS), kirurgiska metoder, samt viktreduktion och livsstilsåtgärder.
Man kan definiera fyra övergripande mål. Vårdprogrammet ska bidra till:
- Likvärdiga förutsättningar för patienter att få behandling av sömnapné oberoende av vårdgivare och region
- Utbildning av vårdpersonal som hanterar patienter med sömnapné
- Förbättrade patientströmmar mellan olika vårdenheter och discipliner som är involverade i sömnapnévården
- De övergripande insatser i vården av sömnapnépatienter som beskrivits ovan kommer att förbättra förutsättningarna för högkvalitativ och jämlik vård i hela landet.
Rekommendationerna har utarbetats av en multidisciplinär och multiprofessionell expertgrupp som speglar de kliniska områden som utreder och behandlar patienter med obstruktiv sömnapné (OSA). Arbetet har understötts av resurser från det nationella kvalitetsregistret SESAR.
Ladda ner Nationellt vårdprogram för behandling av sömnapné hos vuxna.
Riktlinjer